Hvornår skal man skifte dæk?

Hvornår skal man skifte dæk?

04.05.2020

Du kender det sikkert. Den dårlige samvittighed over ikke at få tjekket op på bilens dæk regelmæssigt, selvom du nok burde. Dækkene er din eneste kontakt mellem bilen og vejen, og er derfor en meget vigtig del, der kan ende ud i katastrofale situationer.
 
Hvornår har du sidst tjekket dine dæk? Hvis ikke kvaliteten af dækkene er i orden, når du sætter dig bag rattet og ruller ud på vejene, er din sikkerhed formindsket markant. At sætte løbende fokus på både dækkenes tryk, mønsterdybde samt hvorvidt, du har de rigtige dæk monteret på bilen, kan øge din sikkerhed og undgå farlige situationer.
 
Dæktryk
I flere nyere biler ses det, at der er en dæktryksmåler installeret. Denne funktion gør, at du nemt kan holde øje med trykket i dækkene fra bilens instrumentbræt. Hvis du derimod kører i en ældre bil, er det en god idé at slå et smut forbi tanken, hvor du både kan måle lufttryk og enten påfylde eller lette trykket, så det passer korrekt. Typisk kan du finde det korrekte dæktryksniveau i døren på bilen, hvor der på en mærkat vil stå, hvilket tryk, der er det optimale. Hvis ikke informationen er til at finde, kan mærkaten i bilen findes via bilens instruktionsbog.
 
Dækmønster
Når det kommer til dækkets mønster, er der flere forskellige faktorer, der kan have indflydelse på, om dækket skal skiftes eller ej. Den vigtigste er mønsterdybden. Jo mere du kører i bilen, jo mere gummilag af dækket ryger langsomt af. Dette betyder, at der efterhånden ikke vil være mere mønster tilbage. Ifølge loven skal mønsterdybden være min. 1,6 mm. – FDM anbefaler dog allerede at skifte dæk ved 3 mm. En nem måde at måle mønsterdybden på, er at bruge en dansk 20-krone mønt. Hvis du, når du stikker mønten ned i mønsteret på dækket, kan læse teksten, der står langs kanten på mønten, er der brug for at skifte dæk. Udover at holde øje med mønsterdybden, er det også vigtigt at sikre sig, at man har de dæk, der passer bedst til ens primære brug af bilen. Mønsteret kan nemlig variere alt efter, om der er tale om sportslige performancedæk, terrændæk eller lignende.
 
Dæktype
Sidst men ikke mindst er det vigtigt at sikre sig, at man som bilejer har den rigtige type dæk på bilen. Selvom det ikke er lovpligtigt, er det ren fornuft at sørge for, at man kører med vinterdæk om vinteren og sommerdæk om sommeren. De forskellige dæk har nemlig forskellige fordele, der kan øge ens sikkerhed på både våde, kolde eller tørre og varme veje. Ved at køre med de rette dæk opnår du bedst vejgreb og brændstoftsøkonomi samt undgår potentielt farlige og undgåelige situationer. Hvis du ikke er til at skifte dæk to gange årligt, kan et alternativ være helårsdæk. Her er det dog vigtigt, at man husker på, at denne type dæk bliver slidt dobbelt så hurtigt, da de benyttes året rundt.
 
Få tjekket og/eller skiftet dæk hos AutoCenter København. Vi står klar til at hjælpe dig, så du sikkert kan køre på vejene, uden at du skal tænke videre over kvaliteten af din bils dæk. Book tid i dag på www.autocenterkobenhavn.dk/book-tid eller tlf. 7022 2226.