10 tips til at gøre din bil vinterklar

10 tips til at gøre din bil vinterklar

11.11.2020

Med kulde, regn, sne og slud forhøjes muligheden for bilulykke og glatføre. Men med nogle få forberedelser kan du ruste dig selv og din bil til de våde sæsoner, så du kan køre sikkert gennem vinteren. 

1. Skift til vinterdæk

 Man skal huske at skifte til vinterdæk for at få et bedre vejgreb, når vejene bliver fedtede, isede og fyldt med sne. Vejgrebet bliver bedre, risikoen for udskridning begrænses, og bremselængden reduceres dramatisk på vinterdæk i forhold til på sommerdæk. Man skal ikke lade sig narre af, at landet måske kun iklædes vinterkåbe 4-5 dage i vinterhalvåret. Temperaturen er hvert eneste år meget ofte nede omkring frysepunktet. Med lidt morgenrim og lidt fugtighed i luften kan det gøre vejbanen ekstrem glat, selvom der ikke er faldet sne. 

2. Husk at tjekke mønsterdybde på dine dæk

Kontrollér, at mønsterdybden på dine dæk er dyb nok. Når du kører i vintervejr i Danmark, skal du ifølge loven have et dækmønster på mindst 1,6 mm. 

3. Sørg for det korrekte lufttryk

 Betydningen af det korrekte dæktryk ses især ved ekstreme situationer med hurtige styrebevægelser, som f.eks. baneændringer eller ved undvigelse af kollision med et dyr på vejen. I regnvejr kan dæk med for lille dæktryk forlænge dækkets bremselængde og reducere dækkets modstandsdygtighed mod akvaplaning. 

4. Skift til frostsikker sprinkler – og kølervæske

 Sørg for, at dine sprinkler – og kølervæske er frostsikker, og helst helt ned til minus 25 grader. Når køler- og sprinklervæske fryser om vinteren, så begynder det at udvide sig, hvilket kan resultere i, at de berørte rør of beholdere i bilen kan sprænge. 

5. Reparer stenslag

Hvis du har stenslag i din forrude, så sørg for at få det ordnet, inden det bliver for koldt. Der er nemlig stor sandsynlighed for, at et stenslag revner i frostvejr, så hele din rude skal skiftes. 

6. Smør låse og lister

Husk ar smør bilens låse og lister, så dørene ikke fryser til i løbet af vinteren. Både låse og lister bliver hurtigt slidte, og ved at rengøre og smøre dem ind i låseolie og silikonefedt, kan du komme potentielle problemer i forkøbet. 

7. Husk at tjekke bilens olie

Giv gerne bilen et olieskift, da motoren kan have svært ved at starte i frostvejr blot ved hjælp af tyk, gammel motorolie.

Det er en god idé at kombinere olieskiftet med et skift af oliefilteret, så olien flyder bedst muligt. Sådan højner du også chancen for nem opstart i de kolde vintermorgener. 

8. Fjern fugten i bilen

Vil du undgå fugt i bilen? Så er det vigtigt, at du sørger for at rydde op og fjerne ting som tøj og aviser, da de suger fugt til sig. Man kan også fjerne fugt og dug ved at tørre indersiden af forruden med en antidug-klud. 

9. Tjek dit bilbatteri

Kontroller bilens batteri og dets kapacitet, og sørg for, at batteriet er godt opladt.

Du kan som regel nøjes med et batteri på 50-70 %-opladning, men om vinteren kræves der mere af batteriet, fx ift. opvarmning, lys, elruder, vinduesviskere og lignende. Så for at få en rigtig vinterklar bil, bør batteriet være godt opladt. 

10. Har du husket at rustbeskytte din bil?

 Det er en god idé at give bilen en rustbehandling før vinterens komme, da rust er enhver bils værste fjende, og vinteren netop er rustens højtid. Kombinationen af vejsalt, snavs og vand kan gøre rigtig stor skade på karrosseri, hjulkasser og dørpaneler, så bestil gerne en tid til en undervognsbehandling og sørg for at din bil er klar til vinteren.